• Tarinele si puterea. De la Ecaterina I la Raisa Gorbaciova

Tarinele si puterea. De la Ecaterina I la Raisa Gorbaciova

Vladimir Fedorovski
  0 din 0 / 0 opinii

  • Editura: LITERA
  • ISBN: 9789736754043
  • Anul ediţiei: 2010
  • Dimensiune: 140x210
  • Limba: RO
  • Numarul paginilor: 144
  • Tipul copertei: Brosata
  • Greutatea: 0.14kg
  • Colecția: Bestseller International
  • Livrare rapidă
  • Preluare gratuită
    în magazin

  • Retur gratuit
  • 32,00 lei MD
  • Disponibilitate: În Stoc
  • Livrare: 1-2 zile

Ai intrebari legate de produs sau te putem ajuta sa plasezi o comanda?

Ne poti suna la
079294081, +373 (022) 29-40-81,
Luni - Vineri: 09:00 – 18:00
Sambata 10:00 - 17:00
Pe parcursul a cincisprezece capitole, autorul face o trecere in revista a figurilor marcante ale istoriei Rusiei de la Ivan cel Groaznic pana la Boris Eltin.
Desi asaza in prim-plan personajele masculine determinante ale fiecarei epoci, Vladimir Fedorovski pune totusi accentul pe rolul extrem de important pe care femeile din viata acestor conducatori l-au avut in istoria tarii si pe influenta exercitata de acestea (indiferent ca vorbim de sotie, mama, fiica sau amanta) asupra barbatilor in a caror umbra au ramas adesea ascunse.
In Rusia, influenta feminina asupra politicii a fost un factor determinant de-a lungul timpului. Rusii au capatat obiceiul de a le numi tarine pe aceste femei influente, indiferent daca faceau sau nu parte din familia imperiala. Cartea de fata se doreste a fi atat o prezentare succinta a evenimentelor acestor ultime secole, cat si un elogiu adus tariei de caracter a femeilor, care au gasit de fiecare data forta de a lupta pentru barbatii pe care ii iubeau si de a-i ajuta pe acestia sa carmuiasca tara cat mai bine.
Indiferent ca vorbim de Ivan cel Groaznic, de Petru cel Mare, de Nicolae al II-lea, de Gorbaciov sau de Eltin, fiecare a avut cel putin o femeie care a jucat un rol determinant in viata sa. De exemplu, Ivan al IV-lea a avut o legatura speciala cu cea dintai sotie a sa (si prima tarina a Rusiei), ea ajutandu-l sa fie un om mai bun si mai intelept; odata cu moartea acesteia s-a produs si prabusirea tarului, acesta lasandu-se prada paranoiei si traind permanent cu impresia ca lumea comploteaza impotriva lui. Viata lui Petru cel Mare s-a derulat in permanenta prezenta (si sub permanenta influenta) a femeilor, indiferent ca vorbim de mama sa (Natalia Nariskina), de sora lui (Natalia), de Anna Mons (amanta) sau de Ecaterina (sotia) – acestea fiind femeile care au avut un o influenta preponderenta asupra lui. Alexandra Fedorovna, sotia tarului Nicolae al II-lea, a ramas pentru rusi simbolul egeriei politice. Raisa Gorbaciova a fost intotdeauna strans asociata carierei sotului ei, ea insuflandu-i sotului sau metode mai moderne si mai putin misogine decat cele care caracterizau spiritul rus de secole bune. in cazul lui Boris Eltin, femeia care a jucat un rol extrem de important in viata lui a fost fiica sa, Tatiana, care a preluat fraiele puterii si a inceput sa faca jocurile politice in ultimul deceniu al secolului XX, incurajand aparitia capitalismului oligarhic.
Acestea sunt doar cateva dintre personajele care au scris istoria Rusiei de-a lungul ultimelor secole. Cartea prezinta mult mai multe asemenea femei si rolul jucat de fiecare, descriind totodata obiceiurile si atmosfera acelor vremuri.
Vladimir Fedorovski, scriitor si diplomat rus de origine ucraineana, a fost unul dintre apropiatii lui Gorbaciov. Ca diplomat, i-a revenit misiunea de a le explica francezilor perestroika (1985–1990). Debutul sau ca autor de romane a avut loc in anul 1997, cand a publicat Lex Deux soeures ou l’art d’aimer.
Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale (scrise in franceza, dar traduse in mai multe limbi) se numara: De la Rasputin la Putin, Sankt-Petersburg. Povestile de dragoste ale unui oras, Istoria Kremlinului: de la Ivan cel Groaznic la Vladimir Putin, Le Roman de la Russie insolite: du Transsibйrien а la Volga, Paris - Saint-Pйtersbourg: la grande histoire d'amour, Le Roman de l'Orient Express, L'Histoire secrиte des ballets russes, Les Tsarines, Le Fin de l'URSS, Histoire secrиte d'un coup d'Йtat, Le Triangle russe.

Spune-ţi opinia

Rău     Bun

Produse asemănătoare

Recomandări