La 10 februarie 1962, pe Podul Glienicke si la Punctul de Control Charlie din Berlin a avut loc primul si cel mai celebru schimb de prizonieri dintre Est si Vest de dupa al Doilea Razboi Mondial. Cine erau personajele implicate si cum s-a ajuns la aceasta solutie de compromis intre marile puteri? Cat de mult a influentat schimbul evolutia Razboiului Rece?
Podul spionilor este povestea reala a trei personaje extraordinare - William Fisher, alias Rudolf Abel, agent KGB de origine britanica arestat de FBI in New York si condamnat la inchisoare; Gary Powers, pilotul american de avion U-2, capturat in timpul unei misiuni de spionaj in Rusia; si Frederic Pryor, un tanar doctorand american in Berlin, considerat din greseala spion si arestat de Stasi, politia secreta est-germana.
Giles Whittell, corespondent la Washington al cotidianului The Times, pasionat de aviatie si de istorie, descrie cu lux de amanunte traseul fiecaruia dintre ei pana la celebrul schimb de pe Podul Glienicke. Bazat pe informatii din documente declasificate si pe interviuri conduse personal de autor in Statele Unite, Europa si Rusia, volumul surprinde o perioada in care soarta lumii depindea intr-adevar de mesaje codate si de piloti tineri in costume presurizate. Schimbul de prizonieri din friguroasa zi de februarie 1962 a constituit un prim moment de relaxare intre marile puteri si un pas important in sensul evitarii unui razboi nuclear.
Cursul istoriei e uneori hotarat de mici detalii...