Cartea lui Paul Roberts nu este doar o istorie a hranei, ci si o analiza antropologica a comportamentului uman fata cu perspectiva unei catastrofe alimentare. Sfarsitul hranei este un avertisment. Va putea agricultura sa faca fata cresterii populatiei? Vor gasi economia, politica si instinctele de supravietuire cea mai buna cale de a iesi din impasul unei agriculturi cu tot mai putine valori nutritive si a unui comert alimentar tot mai haotic? Din lacomie, nepricepere sau prostie, rezervele de hrana sunt pe terminate si, in scurta vreme, nu vor mai putea astampara foamea a miliarde de oameni. Poate ca, pentru cei care bantuie supermarketurile, facand din cumparaturi un fel de a fi, sfarsitul hranei se afla la limita imposibilului. Cu toate acestea, fatalitatea secatuirii resurselor, combinata cu cinismul politicilor agricole a condus la paradoxul ca lumea numara azi un miliard de obezi si un miliard de infometati. Omul nu trebuie sa se confrunte doar cu mai putina mancare, ci si cu o mancare mai proasta, daunatoare sanatatii.
Sfarsitul hranei este o analiza extraordinara a uneia dintre cele mai mari probleme ale lumii contemporane.
Paul Roberts, autor al bestsellerului Sfarsitul petrolului (2004), publicat de editura Litera International (2008), este jurnalist de la inceputul anilor 1980. Cartile lui nu au fost doar mari succese comerciale, dar au format curente de opinie, au influentat politici si au generat initiative la nivel global. A publicat articole in Los Angeles Times, Washington Post si The Guardian (UK).