Programarea neurolingvistică de Mo Shapiro

06 Octombrie 2017

Mo Shapiro este expert de frunte în programarea neurolingvistică, fiind trainer specializat pe această sferă, dar și psiholog practician (specializată în studiul abilităților de comunicare).

Cartea sa Programarea neurolingvistică este un ghid simplu și direct, care contine șapte capitole cu sfaturi practice, dovedite, de la profesioniști de top. Promisiunea care întâlnește cititorii chiar de pe copertă susține că poți învăța într-o săptămână „tot ce învață experții într-o viață”. De fapt, aceasta este promisiunea întregii serii În 7 zile, alcătuită din 15 lucrări (printre care: Inteligența emoțională și Limbajul trupului).

Seria dată cuprinde cărți de dezvoltare personală scrise pentru manageri, lideri și directori de afaceri care doresc să obțină succes la locul de muncă, fiind vândută în peste 60 de milioane de exemplare. De la negocierea și marketingul de conținut la finanțe și mass-media socială, seria În 7 zile acoperă subiectele de afaceri care contează și care ar trebui să ajute cititorii să obțină rezultate utile cu efort minim.

Cartea oferă posibilitatea de a crea un mediu de comunicare mai eficient prin abilitățile proaspăt învățate. De asemenea, prin intermediul acestei lecturi cititorul are ocazia să înțeleagă ce anume nu funcționează în relațiile sale cu oamenii din jur, în special cu colegii sau subalternii, pentru a găsi, ulterior, soluții eficiente (iar cel mai important - personalizate). De fapt, anume acest lucru cucerește atât în Programarea neurolingvistică, cât și în celelalte cărți din serie. Soluțiile la care ajung cititorii sunt extrem de personale, chiar dacă au la bază manevre verificate și idei demonstrate deja.

Pentru persoanele neinițiate în domeniu, cartea este o alegere bună, deoarece prezintă principalele teze și idei ale programării neurolingvistice, oferind cunoștințele de bază și posibilitatea de a înțelege conceptele esențiale ale acesteia. Totodată, cartea include exerciții practice și care stimulează gândirea, perfecte pentru cei care doresc să se descopere cu ajutorul altor persoane, nu cu indicații din partea lor.

Cele șapte capitole, repartizate zilelor săptămânii, sunt:

  • Duminică: Ce este programarea neurolingvistică?

  • Luni: Identificarea convingerilor care dau putere și a celor care te limitează.

  • Marți: Recunoaște modul în care oamenii își reprezintă informațiile prin simțurile lor de bază și crește-ți raportul cu ei.

  • Miercuri: Folosește întrebări precise pentru a te asigura că înțelegi ce spun alții și că te înțeleg și ei pe tine.

  • Joi: Recunoaște cum gândesc oamenii pentru a le prezenta ideile tale.

  • Vineri: Concentrează-te pe șase niveluri pe care să înțelegi schimbarea, învățarea și comunicarea și urmărește schimbările pe care le dorești.

  • Sâmbătă: Descoperă diverse opțiuni care să te ajute să faci mai multe lucruri viabile.

Deși denumirea cărții Programarea neurolingvistică sună oarecum științific pentru cei care nu cunosc termenul, cartea este scrisă într-un limbaj elocvent, ușor de asimilat, care prezintă ideile autoarei într-un mod plăcut și clar – oricui. Structurarea procesului de învățare este una extrem de utilă – de fapt, ideea principală nu este de a învăța chiar pe zile, ci, mai degrabă, în ritmul potrivit fiecăruia. Cu toate acestea, datorită exprimărilor succinte, conținutul poate fi cu adevărat parcurs într-o săptămână – foarte util într-o epocă în care este vital să ții pasul! Acesta este scopul cărții în particular și a serii în general – să ofere pe scurt informație de importanță majoră, astfel încât cititorii să poată aplica rapid informațiile obținute.