Lumea este zguduita de coliziunea dintre energie, schimbarile climatice si confruntarea dintre natiuni in vremea unei crize globale.
Din acest tumult apare o noua harta a energiei si a geopoliticii. "Revolutia sistului" in petrol si gaze a transformat economia Americii, punand capat "erei penuriei", dar facand loc unei noi epoci turbulente. Aproape peste noapte, Statele Unite au devenit principalul producator de energie al lumii.
Cu toate acestea, ingrijorarea despre rolul energiei in schimbarile climatice ridica provocari asupra economiei globale si a modului de viata, accelerand o a doua revolutie a energiei in cautarea unui viitor cu amprenta redusa de carbon. Toate acestea au devenit mai grave si mai urgente in contextul pandemiei provocate de coronavirus si a epocii economice intunecate care ne asteapta.
Politica mondiala este schimbata din temelii, un nou razboi rece dezvoltandu-se intre Statele Unite si China, iar rivalitatea cu Rusia devine mai periculoasa, aceasta din urma orientandu-se catre Beijing. Vladimir Putin si Xi Jinping se concentreaza amandoi asupra energiei si a provocarii pe care o ridica pozitia de lider a Statelor Unite, China proiectandu-si puterea si influenta in toate directiile.
Marea Chinei de Sud, revendicata de China si cea mai amenintata ruta comerciala din lume, ar putea deveni arena in care sa se confrunte direct Statele Unite si China. Harta Orientului Mijlociu, care a fost trasata dupa Primul Razboi Mondial, este contestata de jihadisti, de Iranul revolutionar, de confruntari etnice si religioase si de populatii in continua deplasare. Dar regiunea a fost zguduita si de doua caderi recente ale pretului petrolului si chiar de problema viitorului titeiului in acest secol.