23 Octombrie 2017
Sheryl Sandberg, directarea de operațiuni Facebook se lansează în cariera de scriitoare cu o carte, ce paradoxal, nu poate fi numită feministă, și totuși, e destinată diferențelor dintre bărbați și femei, atunci când este vorba de ascensiune în carieră.
Lean In. Femeile, munca și voința de a conduce este un bestseller absolut care vine să scoată în lumină o problemă, care, deși e foarte mediatizată și discutată, persistă dintotdeauna. În comparație cu unele feministe care duc lucrurile în extremă, Sheryl vine cu un mesaj livrat pe un ton mult mai prietenos și argumentat științific, de aceea cartea sa este îndrăgită de ambele sexe.
Susținută cu cifre și date statistice, părerea autoarei se face auzită prin multe exemple din viața personală a acesteia. Practic, ea răspunde argumentat și foarte implicat la întrebarea: de ce progresul femeilor în viața profesională rămâne modest în condițiile unei egalități recunoscute și susținute în continuu?
Ca să fiu onestă, când am început a lectura cartea gândeam și eu ca multe femei: suntem egale, ce mai? Societatea în care trăim lasă femeile să ajungă unde vor! Ceea ce am înțeles după ce am citit această carte este că diferențele de gen au creat o serie de implicații la nivel de natură umană ce persistă de milenii, pe care nu le conștientizăm decât la o analiză mai detașată.
De mii de ani femeia se complace în rolul de fragilă, casnică, iubitoare, iertătoare și mult mai puțin ambițioasă decât un bărbat, mai ales când este vorba de carieră. Chiar și în prezent, bărbații continuă să dețină majoritatea posturilor de conducere atât la nivel de guverne, cât și la nivel de organizații, companii mici.
Lean In. Femeile, munca și voința de a conduce este o carte cu ton prietenesc, sfătuitor și, poate, chiar matern pe alocuri, fiindcă Sheryl vine cu sfaturi pentru a depăși provocările pe care le are o femeie atunci când este vorba de creșterea sa în carieră. Mai mult chiar, această carte se adresează în mod egal și bărbaților, pentru ca ei să susțină femeile prin implicare mai asiduă în viața de familie și recunoașterea egalității dintre sexe, mai ales, prin fapte.
Venind cu o explicație științifică a ceea ce se întâmplă în creierul (sau inima) unei femei – Sheryl urmărește și să îi facă pe bărbați să înțeleagă cum funcționează o femeie când este vorba de carieră: fie vorba de merite personale, negocieri sau urcare pe scara ierarhică. Chiar dacă o femeie merită, rar când ea vociferează reușita sa și iese în față cu mândrie - asta datorită ostilității latente resimțite în societate față de o femeie de succes.
Practic, cartea vine cu o abordare realistă și, mai ales, practică pentru ca să împaci cariera cu viața de familie și să le reușești pe toate. Nu mai trebuie să alegi, le poți avea pe amândouă cu un pic de inteligență emoțională, dar și multă dorință corect focusată. Desigur, nu ți se promite un tărâm de vis în care toate vin de la sine, însă ți se dă formula pe care ai putea s-o aplici în diferite situații când simiți că viața personală și cariera nu se mai împacă.
Este o carte care ambiționează femeile și impulsionează bărbații spre mai multă acceptare și toleranță. Ea vorbește mai ales despre ideile preconcepute pe care le avem ca popor, fără ca măcar să ne mai dăm seama într-un mod conștient de prezența lor.
Sheryl Sandberg este femeia care face diferența. Nu doar că scrie o carte despre cum să crești pe scara ierarhică ca femeie, ci tot Sandberg ia și atitudine, ea donează toate veniturile sale din vânzarea acestei cărți fundației Lean In, organizație non-profit care încurajează femeile ambițioase să-și etaleze întreg potențialul.
Lean In. Femeile, munca și voința de a conduce este o carte scrisă în limbaj simplu, dar care zice lucruri mărețe și aduce lumina. O recomand tuturor nu doar pentru ideile deștepte și manifestul pe care le conține, ci și pentru a învăță din modul de gândire al uneia dintre cele mai influente femei din lume.