Europa a fost, vreme de doua milenii, un continent care s-a bucurat de un succes remarcabil. In noua sa istorie, Simon Jenkins spune povestea acestei evolutii, de la un camp de lupta intre triburi razboinice, la un taram al pacii, bogatiei si libertatii – o poveste cu suisuri si coborasuri, din Grecia si Roma antica, prin Evul Mediu, Reforma si Revolutia franceza, pana la cele doua razboaie mondiale, oprindu-se in actualitate.
Jenkins se ocupa de personaje istorice precum Iulius Caesar si Ioana d’Arc, Wellington sau Angela Merkel, ca si de personalitati culturale, de la Aristotel la Shakespeare si Picasso. Urmarind anumite teme de-a lungul epocilor, de la ambitiile tineretii si conflictul religios, pana la constrangerile geografice si invazii, Jenkins aduce laolalta fortele-cheie si perioadele principale intr-o naratiune cronologica – toate acestea cu patrunderea sa caracteristica, cu culoare si autoritate.
Cu toate ca a trecut prin tulburari aproape constant de-a lungul istoriei sale, Europa a lasat o amprenta de nesters asupra lumii. Cum a devenit un continent atat de mic atat de puternic? Cum au dezvoltat o constiinta comuna toate aceste peninsule si insule diverse, de-a lungul timpului? Cum de diplomatia s-a transformat atat de des in bai de sange si care sunt implicatiile acestor lucruri astazi?
In ciuda importantei politicii, economiei si culturii europene, nu a mai existat, pana acum, o carte atat de concisa care sa le spuna povestea. Acoperind evenimente-cheie, epoci si indivizi remarcabili, portretul pe care il realizeaza Jenkins continentului nu poate veni intr-un moment mai potrivit si nici nu poate fi realizat mai bine.
„O minune a conciziei... imposibil sa nu iti placa.“ The Sunday Times