Castigator in 2019 al New York Historical Society Barbara and David Zalaznick Book Prize in American History
Castigator in 2018 al American Academy of Diplomacy Douglas Dillon Award
Nominalizat in 2018 la Duff Cooper Prize in Literary Nonfiction
Mentiune de onoare in 2019 la ASEEES Marshall D. Shulman Prize
La finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, odata cu prabusirea Imperiului Britanic si ridicarea stelei lui Stalin, oficialii americani, condusi de noul secretar de stat, George C. Marshall, au pornit in misiunea de reconstruire a Europei Occidentale ca pavaza impotriva autoritarismului comunist. Intreprinderea lor masiva, costisitoare si ambitioasa avea sa ii puna pe europeni si pe americani in fata unei viziuni adesea in conflict cu istoria lor si conceptiile despre sine. In acest proces, se va ajunge la crearea NATO, a Uniunii Europene si a identitatii occidentale care continua sa dea forma evenimentelor internationale.
Concentrandu-se pe anii hotaratori 1947–1949, relatarea lui Benn Steil aduce la viata episoade importante marcand prabusirea relatiilor SUA–URSS de la finalul razboiului si lovitura de stat de la Praga, blocada Berlinului si divizarea Germaniei. In fiecare dintre aceste cazuri, vedem si intelegem ca niciodata inainte hotararea lui Stalin de a zdrobi Planul Marshall si de a submina puterea americana in Europa.
Avand in vedere ecourile actuale ale Razboiului Rece, cand Putin si Rusia pun la incercare ordinea mondiala, fragilul echilibru de putere si ordinea incerta de la finalul anilor 1940 sunt mai relevante ca oricand. Planul Marshall ne ofera contextul critic pentru a intelege peisajul international de azi. Aducand la lumina materiale noi din arhivele americane, ruse, germane si din alte tari ale Europei, povestea lui Steil va schimba definitiv modul in care percepem Planul Marshall si inceputul Razboiului Rece. O lucrare rafinata de istorie care va deveni un clasic al literaturii despre Razboiul Rece.