Romania, singura tara din Europa de Est care vorbeste o limba romanica, a fost mereu diferita de vecinele sale, iar in secolul XX s-a confruntat pe plan intern cu o galerie de personalitati controversate: regele corupt Carol al II-lea; liderul antisemit al Garzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, sau generalul vanitos Ion Antonescu, care a venit la putere in 1940 si a condus tara intr-o alianta cu Germania nazista.
Dupa 1945, puterea a fost preluata de micul Partid Comunist, sub care tara a fost victima represiunii de tip stalinist si a colectivizarii dupa model sovietic.
Apoi, in 1965, odata cu venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu, in Romania a inceput cea mai ciudata dictatura din istoria recenta a Europei.
Mai mult decat o poveste a Romaniei moderne care se citeste ca un roman, Copiii noptii este si o descoperire personala a acestei tari extraordinare. Atentia pe care Paul Kenyon o acorda viciilor si tendintelor cleptomane ale despotilor se combina cu o analiza sincera si personala a unei familii romanesti.
„Cartea lui Paul Kenyon se adanceste in aceasta istorie si aduce la viata o galerie ascunsa de personaje.“ (BBC History Magazine)
„O carte excelenta si documentata minunat… O lectura esentiala pentru oricine este interesat de trecutul si de prezentul Romaniei.“ (John Simpson, BBC World Affairs Editor)
„O poveste isteata si captivanta plina de personaje grotesti care au condus tara printr-o serie de dezastre, de la fascismul lui Codreanu si Antonescu la cultul personalitatii de inspiratie stalinista al lui Nicolae si al Elenei Ceausescu.“ (Misha Glenny, autoare a McMafia and The Balkans - McMafia si Balcanii)
„Vei ramane surprins, extenuat si curios… O carte intriganta.“ (The Spectator)
„Kenyon scrie cu verva [si] cu umor… Descoase cu rabdare firele complicate ale loialitatii si ostilitatii care strabat curtea regala, camarila militara, dar si Biroul Politic al Partidului Comunist Roman.“ (Literary Review)
PAUL KENYON este autor si jurnalist laureat al Premiului BAFTA pentru cel mai bun documentar. A facut reportaje din zone de razboi periculoase din intreaga lume pentru BBC, realizand peste 50 de documentare despre experientele traite. A transmis corespondenta jurnalistica din Ucraina in 2014 si in 2022 si din Razboiul Civil Libian pe tot parcursul anului 2011.
A calatorit pe cea mai periculoasa ruta de migratie din lume, din Africa subsahariana in Europa, pentru a arata modul in care tineri africani risca totul in cautarea unei vieti mai bune. Pe langa Africa, Kenyon a calatorit mult in Europa de Est si descrie Romania drept caminul sau spiritual, aici intalnindu-si sotia la scurt timp dupa Revolutia din 1989.