Gandeste-te la un secret pe care il pastrezi fata de altii. Nu ar trebui sa iti ia mult: behavioristul Michael Slepian a descoperit ca, in medie, avem 13 secrete in orice moment al vietii noastre. Cercetarile lui implicand mai mult de 50 000 de participanti din toata lumea ne arata ca secretele cele mai intalnite implica minciuni pe care le-am spus, ambitii, adictii, probleme de sanatate mintala, relatii ascunse si probleme financiare.
Secretele ne pot impovara. Totusi povara, ne spune Slepian, este rareori provocata de actul in sine de a pastra secretul. Mai degraba, greutatea secretelor vine din faptul de a le duce singuri, fara sprijinul celorlalti. Fie ca suntem motivati de protejarea reputatiei noastre, a unei relatii, a sentimentelor unei persoane iubite sau de vreun tel personal sau profesional, un lucru este clar: ascunderea unei parti a universului nostru interior duce adesea la singuratate si izolare. Dar Viata secreta a secretelor ne arata ca nu trebuie sa fie neaparat astfel.
Plina de amanunte proaspete despre unul dintre cele mai intalnite – si, cu toate acestea, cel mai putin intelese – aspecte ale comportamen tului uman, Viata secreta a secretelor arunca o noua lumina fascinanta asupra unor intrebari precum: la ce varsta dezvolta copiii capacitatea cognitiva de a pastra secrete? Toate secretele necesita aceeasi povara mentala? Cum ne putem reconcilia secretele cu dorintele firesti de a relationa, de a ne conecta si de a ne face cunoscuti? Cand ar trebui sa ne marturisim secretele? Care sunt caracteristicile confidentului ideal? Pastrarea unui anumit tip de secrete poate intr-adevar sa ne creasca starea de bine?
Avand la baza peste un deceniu de cercetari originale, Viata secreta a secretelor dezvaluie modalitatile surprinzatoare prin care secretele ne domina viata si ne ofera strategii bazate pe stiinta prin care sa ne fie mai usor sa traim cu ele. Rezultatul este o fereastra rara spre mecanismele interne ale mintii, ale relatiilor si ale identitatii noastre