O noua analiza fascinanta a violentei umane, plina de idei noi si de dovezi palpitante de la verii nostri primate, stramosii istorici si vecinii contemporani.“ STEVEN PINKER, autorul cartii Ingerii mai buni ai naturii noastre
Noi, Homo sapiens, putem fi cea mai buna, dar si cea mai rea dintre specii. Ce s-a intamplat in timpul evolutiei umane pentru a se ajunge la acest paradox? Care sunt cele doua tipuri de agresiune la care sunt susceptibile primatele si de ce a evoluat separat fiecare dintre ele? Cum se compara intensitatea violentei dintre oameni cu comportamentul agresiv al altor primate? Cum s-au domesticit singuri oamenii? Si cum au fost achizitia limbajului si practica pedepsei capitale factori determinanti in evolutia culturii si a civilizatiei?
Plina de autoritate, provocatoare si antrenanta, Paradoxul bunatatii ofera o teorie originala si surprinzatoare despre cum, in ultimii 250 de milioane de ani, omenirea a devenit o specie din ce in ce mai pacifista in interactiunile ei zilnice, chiar daca totusi capacitatea ei de violenta planificata la rece si devastatoare ramane nediminuata. Urmarind istoriile evolutioniste ale agresiunii reactive si proactive, antropologul biolog Richard Wrangham argumenteaza convingator in favoarea necesitatii tolerantei sociale si a controlului diviziunilor salbatice care continua sa ne bantuie si astazi.