O explorare curajoasa si provocatoare a tensiunii dintre istoria noastra evolutionara si problemele epocii moderne – si a ceea ce putem face pentru a o atenua
Traim in cea mai prospera dintre epocile istoriei umane si, cu toate acestea, suntem nelinistiti, divizati si nefericiti. Bogatia si confortul sunt fara egal, dar peisajul nostru politic este agitat, iar ratele suicidului, ale bolilor cronice si ale singuratatii continua sa bata record dupa record. Cum explicam prapastia dintre aceste adevaruri? Si cum ar trebui sa raspundem?
Pentru biologii evolutionisti Heather Heying si Bret Weinstein cauza problemelor noastre este clara: lumea moderna nu are acelasi ritm cu trupul si cu creierul nostru antice. Am evoluat pentru a trai in grupuri, dar azi multi oameni nici macar nu cunosc numele vecinilor lor. Supravietuirea in cele dintai societati depindea de traiul in armonie cu natura, dar in prezent alimentele pe care le mancam, munca pe care o depunem – chiar si lumina pe care o absorbim – sunt radical diferite de ceea ce asteptau mintea si trupul nostru in urma evolutiei.
In volumul de fata, Heying si Weinstein se inspira din deceniile de activitate predand de la catedrele colegiilor si explorand cele mai diverse din punct de vedere biologic ecosisteme pentru a confrunta bolile sociale presante ale prezentului – de la lipsa de somn si dietele periculoase la stilurile de parenting care fac mai mult rau si la practicile de educatie inapoiate. Ghidul vanator-culegatorului in secolul XXI prezinta o imagine asupra lumii bazata pe stiinta care va va permite sa traiti mai bine si mai intelept.