06 Octombrie 2017
Pentru cei care știu că succesul vine prin muncă și învățare, numele Jill Dann este, cu siguranță, cunoscut. În mare parte, aceasta se datorează publicațiilor ei despre inteligența emoțională, dar și cărților despre management și programare neurolingvistică.
Pe lângă activitatea sa în domeniul inteligenței emoționale, Jill Dann este, de asemenea, trainer și consultant - lucrează cu persoane și cu grupuri responsabile de fuziuni, achiziții și transformări organizaționale din SUA, Australia, Noua Zeelandă și Europa.
Cartea Inteligența emoțională scrisă de această autoare este una dintre cărțile care mi-au atras atenția din prima privire aruncată spre raftul unde se afla. Promisiunea de a „învăța într-o săptămână tot ce învață experții într-o viață” poate părea pompoasă, însă la scurt timp după ce am început lectura, am înțeles că, de fapt, corespunde realității.
Deși compactă și scrisă într-un mod extrem de succint, cartea este, cu adevărat, un rezumat al unor cercetări îndelungate a problemei. Acest lucru se simte atât din elocvența exprimărilor, care nu știrbește deloc din sensul transmis, cât și în multitudinea de surse menționate (foarte bogate și utile, de altfel).
În esență, anume acest lucru captează atenția. Pentru un cititor neinițiat în inteligența emoțională (cum am fost și eu – cunoșteam doar vag definiția acesteia), capitole lungi și elaborate ar fi instalat rapid o stare de plictiseală și moleșeală. Cartea, însă, nu permite așa ceva, datorită explicațiilor succinte alternate cu sugestii practice, ușor de aplicat în procesul de învățare.
Autoarea nu doar explică idei, ea oferă cititorilor cu adevărat interesați metode concrete de a explora în viață cele învățate, de a aplica în comportamentul lor efectiv postulatele celor șapte capitole. Într-adevăr, cartea are o structură extrem de interesantă, pe „zile”. De fapt, cititorul este liber să învețe în propriul ritm, dar structurarea te pregătește moral pentru un proces alert de asimilare a cunoștințelor, structurat din start și, deci, apriori eficient.
Iată ce cuprind cele șapte capitole ale cărții:
• Duminică: În ce mod este inteligența emoțională relevantă pentru tine și beneficiile dezvoltării acesteia.
• Luni: Cum să crești conștiința de sine și implicațiile sale în management.
• Marți: Despre mecanismele de auto-control, memoria emoțională și conștiința pentru preluarea controlului asupra modelelor de comportament.
• Miercuri: Învață să identifici stresul și strategiile de management benefice.
• Joi: Explorează schimbările în organizația ta pentru a administra nesiguranța și a câștiga un avantaj.
• Vineri: Proiectează și creează o nouă cultură emoțională, un mediu de învățare și un etos de formare.
• Sâmbătă: Învață cum să îți proiectezi și să-ți individualizezi dezvoltarea succesului personal.
După cum se poate ușor observa, autoarea abordează problema din punct de vedere profesional : „Cum să-ți crești nivelul de inteligență emoțională pentru a fi mai eficient la locul de muncă?”. Datorită experienței de a scrie despre munca de manager, autoarea abordează și această problemă, paralel cu inteligența emoțională.
Astfel, cartea este utilă atât persoanelor interesate de relațiile lor personale, cât și celor care doresc să învețe a interacționa mai eficient cu colegii și subalternii.
Un lucru fascinant în carte este capitolul în care se explică mecanismele fiziologice ale emoțiilor și autocontrolului. Chiar și fără a se aprofunda în explicații complicate și obositoare, Jill Dann reușește să redea baza fizică a noțiunilor vizate.
„Este util ca tânăr manager aspirant să ai o perspectivă mai largă asupra felului în care funcționează creierul tău, precum și o mai bună înțelegere a altora. Cunoașterea fiziologiei creierului și a legăturii creier-corp ne ajută să înțelegem rădăcinile emoționale ale comportamentului nostru și impactul subconștientului.”
Alt punct util din lista de cunoștințe utile în urma lecturii a fost modul în care stresul acționează asupra felului în care oamenii reacționează la mediul înconjurător.
Deși toți cunosc noțiunea de stres în zilele noastre, anume abordarea autoarei mi-a oferit o nouă perspectivă. Ideile despre ciclul stresului, bolile asociate cu acesta, dar și strategiile de gestionare a stresului, propuse în cartea Inteligența emoțională sunt extrem de interesante.
Mi-au plăcut și sugestiile legate de dezvoltarea personală. În esență, cartea este un ghid în domeniu, cu sugestii ușor de aplicat și metode simple de a începe analiza propriei vieți și ființe. Chiar dacă nu ați mai fost interesați de cărți de dezvoltare personală, cu siguranță veți fi, după lectura acestei lucrări.
Ceea ce aduce Jill Dann la conștiința cititorilor este că succesul poate fi obținut, iar mărimile lui vor fi direct proporționale efortului depus. Perseverența înseamnă tot în procesul de dezvoltare a sinelui. Nimeni nu poate porni acest proces dinafară, fără permisiunea Eului personal și doar eforturile depuse din proprie inițiativă au succes.
Recomand, cu încredere, cartea Inteligența emoțională, indiferent dacă scopul este gestionarea problemelor cu oamenii dragi sau la locul de muncă. Oricum veți începe cu interacțiunea cu propriile gânduri și păreri, cu percepția de sine – deci, inevitabil, lectura va fi utilă.