Aceasta carte face parte din colectia Vindeca a editurii Adevar divin.
Iata principiile care stau la baza dietei alimentare bazata pe produse integrale de origine vegetala, cunoscuta si sub numele de dieta Furculite in loc de cutite:
Mananca numai plante – cu cat mai intacte, cu atat mai bine. Si nu este vorba de orice plante: mananca fructe, legume, cereale si salate integrale si cat mai putin procesate. Cu cat consumi plantele in ipostaza lor cea mai naturala, exact asa cum se gasesc ele in natura, cu atat mai bine. Aceste alimente iti asigura toate substantele nutritive de care ai nevoie pentru o dieta echilibrata si sanatoasa, caci nu exista substante nutritive aflate in alimentele de origine animala care sa nu se regaseasca din abundenta inclusiv in cele de origine vegetala.
Asta inseamna ca o dieta alcatuita din chips-uri de cartofi, covrigei, produse de patiserie fara lactate si bauturi racoritoare cu un numar redus de calorii corespunde teoretic dietei vegetariene, dar nu si celei sanatoase, bazata in intregime pe alimente integrale de origine vegetala.
O dieta vegetariana bine structurata satisface toate nevoile nutritionale ale organismului – de calorii, proteine, vitamine si minerale – fara a necesita insa masurarea caloriilor sau cantarirea portiilor. Practic, este cea mai usoara maniera de a manca!
Evita alimentele foarte procesate. Printre acestea se numara faina alba, zaharurile rafinate si uleiurile extrase. Aceste alimente deriva din plante, dar au fost golite de majoritatea proprietatilor nutritionale pe care le aveau candva. Desi unii nutritionisti recomanda uleiul de masline, ce sens are sa gatesti cu cea mai concentrata forma de grasime de pe planeta cand poti opta pentru un alt lichid mai dietetic? Maslinele in sine sunt un aliment minunat, dar nu si uleiul extras din ele.
De ce? Deoarece uleiul este grasime pura, in proportie de suta la suta. In cazul uleiului de masline, producatorii strivesc maslinele integrale si extrag pe cale chimica partile sanatoase ale acestora (fibrele, vitaminele si mineralele). Ceea ce ramane este o doza concentrata de calorii. Uleiul de masline contine nu mai putin de 4100 de calorii la 500 g!
Evita conservantii si aditivii. Aceasta recomandare este usor de inteles pentru toata lumea. De ce ti-ai incarca dieta cu aceste produse artificiale cand ai putea consuma alimentele integrale care nu au nevoie de aditivi pentru a avea un gust delicios?
Elimina produsele lactate din alimentatie. Cazeina, principala proteina din laptele de vaca, este unul din cei mai puternici carcinogeni chimici identificati pana acum (pentru a afla mai multe in legatura cu acest subiect, citeste comentariul lui Colin Campbell intitulat Studiul China, de la pagina 20). Produsele lactate cresc riscul de a face boli cronice, iar laptele de vaca este in mod particular asociat cu riscul de a face cancer, diabet de grad 1 (juvenil), scleroza multipla si multe alte conditii medicale.
Oamenii nu au o nevoie nutritionala de lapte de vaca. Acesta este o substanta special conceputa pentru a ajuta viteii sa creasca de la o greutate de 30 de kilograme la una de 500 de kilograme intr-un singur an. In plus, el contine cazomorfine, substante similare morfinei care creeaza dependenta si care asigura ramanerea vitelului langa mama sa pentru a fi in siguranta si pentru a-si continua cresterea. Cazomorfinele genereaza dependenta inclusiv in cazul oamenilor; de aceea, renuntarea la produsele lactate se poate dovedi dificila.
Nu te mai gandi la carbohidrati. Aproape toata lumea a auzit de dietele sarace in carbohidrati, care sunt inca foarte la moda si astazi. In realitate, ele nu sunt neaparat sanatoase. Dimpotriva, carbohidratii sunt sursa preferata de energie a corpului. De aceea, este important sa mancam alimente bogate in carbohidrati.
Ce-i drept, este la fel de important sa alegem tipurile corecte de alimente bogate in carbohidrati. De pilda, fructele de mango, broccoli si produsele de pati