In volum sunt incluse 307 documente din Fondul Senatorilor, majoritatea carora, cu putine exceptii, sunt originale. Valoarea lor stiintifica este determinata si de faptul ca ele au fost descifrate din paleografia veche si transcrise in limba romana contemporana, cu pastrarea tuturor particularitatilor lingvistice si terminologice ale fiecarui document, pentru a mentine coloritul neaos al epocii in care au fost scrise.
Cartea mai contine un sir de documente importante, publicate de catre cercetatorul T.G. Bulat in revista „Arhivele Basarabiei\". Aceasta revista a devenit o raritate bibliografica, iar unele documente publicate in ea lipsesc din Fondul senatorilor. A mai fost inclus un document preluat din colectia Hurmuzaki, fiind vorba despre Manifestul imparatului Alexandru I, adresat populatiei Principatelor in timpul intrarii armatei ruse in Moldova.
Documentele incluse in acest volum pot fi utilizate pentru a elucida multiplele probleme si aspecte ale istoriei Moldovei, care depasesc, din punct de vedere cronologic, perioada de ocupatie militara rusa din anii 1806-1812, inclusiv: politica promovata de Rusia fata de Tara Moldovei; mobilizarea fortata de catre autoritatile imperiale a tuturor resurselor economice, financiare si umane ale Principatului Moldovei pentru aprovizionarea si deservirea armatei ruse cu provizii si furaje, mijloace de transport si comunicatii, forta de munca, materiale de constructie etc.