Cartea trateaza perioada implantarii in Transilvania a institutiilor Regatului Ungariei, dupa perioada cuceririi militare, in sec. XIII – XIV. Lucrarea isi propune sa explice de ce romanii au fost exclusi din randul natiunilor privilegiate ale Transilvaniei, marginalizati, si proprietatile lor acaparate, incetul cu incetul, de catre ”oaspeti”, potrivit documentelor vremii. Prin ”oaspeti” se intelegeau populatii sau doar familii maghiare, sasesti sau secuiesti asezate de regele Ungariei pe...
Cartea trateaza perioada implantarii in Transilvania a institutiilor Regatului Ungariei, dupa perioada cuceririi militare, in sec. XIII – XIV. Lucrarea isi propune sa explice de ce romanii au fost exclusi din randul natiunilor privilegiate ale Transilvaniei, marginalizati, si proprietatile lor acaparate, incetul cu incetul, de catre ”oaspeti”, potrivit documentelor vremii. Prin ”oaspeti” se intelegeau populatii sau doar familii maghiare, sasesti sau secuiesti asezate de regele Ungariei pe pamanturile detinute de romani, si care beneficiau de privilegii regale ca urmare a fidelitatii lor.
Totodata, cartea descrie, cu minutiozitate, nu doar procesul istoric, dar explica si motivatiile care au stat in spatele mecanismului de subordonare a romanilor in Transilvania, de transformare a lor in popor inferior, tolerat, care nu avea voie sa se aseze in orase, sa poarte arme sau sa detina titluri nobiliare.
Care a fost, asadar, resortul care a declansat excluderea romanilor?
Autorul il indica fara ezitare: Ortodoxia.” (Teodor N.)
Citeşte mai mult...