„Numerele nu reprezinta decat traducerea prescurtata sau limbajul concis al adevarurilor si legilor al caror text si idei sunt in Dumnezeu, in om si in natura. Le-am mai putea defini ca fiind portretul intelectual si oral al operatiunilor naturale ale fiintelor ba chiar, daca se doreste, limita si capatul proprietatilor fiintelor, precum si acea masura pe care acestea n-ar putea-o depasi fara a se rataci si a se pierde, fapt ce a facut pe unii sa spuna ca numerele reprezinta intelepciunea fiintelor si ceea ce le impiedica sa nu devina smintite.
Trebuie sa ne pazim sa facem separarea numerelor de ideea reprezentata de fiecare dintre ele, pentru ca atunci ele isi vor pierde toate virtutile lor, devenind precum sintaxa unei limbi ale carei cuvinte ne sunt necunoscute. Caracterul fiecarui numar al decadei trebuie sa fie descoperit prin operatia specifica de care el este unit si de obiectul al carui numar el este. De aici decurge faptul ca virtutea fiintelor nu rezida in numere, ci acele numere exista in virtutea acelor fiinte care deriva din ele. Cu ajutorul inteligentei omenesti pot fi obtinute avantaje imense din folosirea corespunzatoare a numerelor.
Dezvoltarea proprietatilor fiintelor este activa, iar aceste proprietati au numeroase corespondente intre ele, care cresc si descresc; astfel combinarea numerelor, luata in regularitatea sensului descoperit in ele printr-o observare rationala, ne va conduce la speculatii indoielnice si va rectifica ceea ce este fals in ele, pentru ca acest calcul adevarat si spiritual – sau algebra a realitatilor, cum ar fi calculul conventional sau algebra aparitiilor perceptibile – cunoscandu-i valoarea, ne va conduce la rezultate precise si pozitive. Dar mai intai de toate, numerele isi primesc valoarea prin natura lucrurilor si nu prin vointa omului; ele ne conduc catre adevarul de cel mai inalt nivel, ce este esentialmente conectat cu fiinta noastra. Fara cheia numerelor, corespondenta dintre cele trei regiuni ale adevaratei filosofii, divina, spirituala si naturala, nu poate fi stabilita sau apreciata in mod corect.“ - Claude de Saint-Martin