Steven Pinker, unul dintre liderii cercetarilor din stiintele contemporane ale cognitiei, ofera o viziune sistematica si sinoptica asupra mintii omenesti, pornind de la o viziune ce imbina biologia evolutionista si teoriile computationaliste dezvoltate in ultimele decenii de cercetatorii din stiintele informatiei si ale inteligentei artificiale.
Intrebari la care raspunde cartea lui Pinker:
Ce este mintea?
Cum a evoluat mintea?
Cum se explica toate capacitatile mintii omenestii, unele dintre ele aparent miraculoase in ordinea naturala: perceptia, gandirea, cunoasterea, relatiile sociale, sentimentele, judecatile etice, experienta estetica, contemplarea problemelor metafizice?
Cum functioneaza mintea este o sinteza ampla a celor mai reusite explicatii ale vietii noastre mentale care au fost propuse in stiintele cognitiei si in biologia evolutionista, apeland la teorii care merg de la neurostiinte la economie si psihologie sociala. Cum functioneaza mintea este atat o lucrare de popularizare a stiintei, inteligent scrisa si placuta la citit, cat si o excelenta opera stiintifica.
Steven Pinker este profesor de psihologie si director al Centrului de Neurostiinte Cognitive din cadrul prestigiosului Massachussets Institute of Technology. A devenit cunoscut in spatiul cultural occidental datorita best-seller-ului The Language Instinct (Instinctul limbajului).
Cum functioneaza mintea a primit nenumarate distinctii literare si stiintifice, dintre care amintim: Premiul de Carte al ziarului Los Angeles Times Distinctia New York Times pentru Cartea Anului nominalizare pentru Premiul Pulitzer, categoria non-fictiune.