Ana Blandiana

Ana Blandiana

(25.03.1942 – ...)

Ana Blandiana (Otilia Valeria Rusan, n. Coman; n. 25 martie 1942, Timisoara) este o scriitoare (autoare a 26 de carti publicate in romana si a 60 de volume aparute in 26 de limbi) si luptatoare pentru libertate civica din Romania. Inainte de revolutia din 1989, i s-a luat in trei randuri (1959-1964, 1985, 1988-1989) dreptul de a publica, iar in ultimii doi ani numele ei a fost interzis si cartile i-au fost scoase si din biblioteci. Poeziile ei interzise au fost difuzate in mii de exemplare, scrise de mana de cititori (singurul samizdat romanesc) si au fost traduse in numeroase limbi ca dovada a cenzurii din Romania. Importanta revista londoneza Index of Censorship i-a dedicat un numar special.

In luna mai 1990 a reinfiintat Centrul PEN din Romania, pe care l-a condus pana in 2004. In noiembrie 1990 s-a numarat printre fondatorii Aliantei Civice (presedinte intre 1991-2002). In ianuarie 1993 a fost initiatoare, impreuna cu Romulus Rusan, a Memorialului Sighet, iar in aprilie 1995 a Academiei Civice, pe care le conduce de la inceputuri pana in prezent.

Otilia Coman s-a nascut la Timisoara, ca fiica a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timis. Dupa retrocedarea Ardealului de Nord in 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatal poetei a slujit ca preot la Biserica cu Luna, catedrala ortodoxa din Oradea. Dupa instaurarea regimului comunist in Romania preotul Coman a fost arestat ca "dusman al poporului". Ca fiica a unui detinut politic, a trebuit sa astepte patru ani pana cand autoritatile comuniste i-au permis inscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.

Pentru a ocoli sicanele regimului, Otilia Coman si-a luat pseudonimul Ana Blandiana, dupa numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba.

Tatal poetei a murit intr-un accident in anul 1964, la scurt timp dupa eliberarea din detentia politica.

Dupa absolvirea facultatii, Ana Blandiana a debutat in revista Tribuna din Cluj.

 SURSA Wikipedia, enciclopedia liberă